maandag 26 november 2012

Oh, kom er eens kijken...


Ik heb een haakpatroon gemaakt voor een Sinterklaasje! Dit is de eerste keer dat ik zelf een haakpatroon heb geschreven en dat kostte me toch wel wat tijd en moeite. Ik had het vorig weekend, op de dag dat de Sint weer in ons land kwam, op mijn blog willen zetten, maar dat lukte me niet. Omdat ik zo graag zelf een Sinterklaas wilde haken, heb ik doorgezet en hier is ie dan toch nog!


Ben jij wel zoet geweest? En heb je zin om ook zelf een Sint te haken? Dan volgt hieronder het patroon. 

Je hebt het volgende nodig:
- haakgaren in de kleuren paars, wit, huidskleur, rood en geel
- wit pluizig garen voor de baard
- vulling
- oogjes
- ijzerdraad 
- naaigaren
- naald

Ik heb deze Sinterklaas gehaakt met katoen voor haaknaald 2.5 - 3.5 mm. Ik heb een 3 mm haaknaald gebruikt. Voor de baard heb ik gebruik gemaakt van wit pluizig garen van de Wibra. Dit garen was dikker (voor haaknaald 7), maar ook daarvoor heb ik een 3 mm haaknaald gebruikt om de steek klein te houden (dat is wel lastig haken, dus pak gerust een andere maat en hou gewoon het formaat van de baard in de gaten).


LICHAAM
Met paars:
Haak 2 l
TOER 1: 6 v in de 2e l vanaf de haak. 
Plaats een steekmarkeerder in de eerste steek van de volgende ronde en verplaats deze mee, om het begin van een toer aan te geven.
TOER 2: 2 v in elke v (12 v)
TOER 3: (2 v in volgende v, 1 v in volgende v) 6x (18 v)
TOER 4: (2 v in volgende v, 1 v in volgende 2 v) 6x (24 v)
TOER 5: 1 v in elke v (24 v)
TOER 6: 1 v in elke v (24 v)
Wissel van kleur. 

Met wit:
TOER 7 – 17: 1 v in elke v (24 v)
Vul nu  de onderkant van het lijfje met iets zwaars, zodat de Sint goed blijft staan. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld kralen gebruiken. Ik kon alleen spliterwten vinden, dus die heb ik gebruikt. Je kunt het er los in doen of in een zakje, zoals ik heb gedaan:


Duw deze vulling goed naar beneden. Verder vul je het lijfje gewoon op met vulling zoals fiberfill. 
TOER 18: (2 v samen haken, 1 v in volgende 2 v) 6x (18 v) 
TOER 19: (2 v samen haken, 1 v in volgende v) 6x (12 v) 
Wissel van kleur.

Knip voordat je begint te haken met het huidskleurige garen een stukje draad van zo'n 20-30 cm af, waarmee je straks een neus gaat maken.  
Met huidskleur: 
TOER 20: 1 v in elke v (12 v)
TOER: 21: (2 v in volgende v, 1 v in volgende v) 6x (18 v)
TOER 22 – 26: 1 v in elke v (18 v)
Op dit punt stik je oogjes (bijvoorbeeld zwarte kraaltjes, of een stukje zwart vilt) op het hoofd van de Sint. Ook maak je nu een neus. De instructies hiervoor staan hieronder.
TOER 27: (2 v samen haken, 1 v in volgende v) 6x (12 v)
TOER 28: Haak rondom steeds 2 vasten samen (6 v)
Afhechten. 

NEUS
Let op! De neus maak je VOOR toer 27 van het patroon van het lichaam. Daarna ga je verder met het haken van het lichaam.
Ik heb een neus gemaakt door middel van een knoopje ('french knot') van het huidskleurige garen. Gebruik hiervoor het stukje draad dat je eerder hebt afgeknipt. 


Vouw het hoofd een beetje open, zodat je goed bij de binnenkant kunt. Haal het stukje garen dat je eerder afknipte door een naald en trek de uiteinden gelijk, zodat je met dubbele draad werkt. Zet de draad vast aan de binnenkant. Ik heb dat gedaan door de draad twee keer door een lusje aan de binnenkant te halen (zie linker foto). Laat dan wel een staartje van de draad uitsteken. Dit is op de foto helaas niet goed te zien, maar het staartje zat onder de pijl. Steek vervolgens de naald van de binnenkant naar de buitenkant op de plek waar de neus moet komen (zie rechter foto) en haal de naald en de draad erdoor.


Pak dan de naald in je rechterhand (niet te zien op mijn foto's, omdat ik het fototoestel moest bedienen) en de draad in je linkerhand. Wikkel de draad vier keer om de naald (zie linker foto) en hou de draad nog steeds vast met links. Steek de naald vervolgens weer in het hoofdje, iets naast de plek waar de naald er net uitkwam (dus niet in hetzelfde gat, maar ook niet veel er naast). Trek de draad met je linkerhand strak om de naald (zie rechter foto) en trek de naald en de draad helemaal door naar de binnenkant van het hoofd. Hecht daar de draad af en de neus is klaar.


HAREN
Knip enkele strengen van het witte pluizige garen. Zet deze met wat steekjes met een naald en wit garen vast op het hoofd. 

MIJTER
Met rood garen haak je onderstaande twee keer.

Haak 2 l 
TOER 1: 2 v in de 2e l vanaf de haak (2 v)
TOER 2: 1 l, 2 v in elke v (4 v)
TOER 3: 1 l, 2 v in volgende v, 1 v in volgende 2 v, 2 v in laatste v (6 v)
TOER 4: 1 l, 1 v in elke v (6 v)
TOER 5: 1 l, 2 v in volgende v, 1 v in volgende 4 v, 2 v in laatste v (8 v)
TOER 6: 1 l, 1 v in elke v (8 v) 
TOER 7: 1 l, 2 v in volgende v, 1 v in volgende 6 v, 2 v in laatste v (10 v)
TOER 8: 1 l, 1 v in elke v (10 v)
TOER 9: 1 l, 2 v in volgende v, 1 v in volgende 8 v, 2 v in laatste v (12 v)
TOER 10: 1 l, 1 v in elke v (12 v)
TOER 11: 1 l, 2 v in volgende v, 1 v in volgende 10 v, 2 v in laatste v (14 v)
Afhechten.

Op één van de twee helften haak je met geel garen een kruis. Doe dit door middel van halve vasten. 
Steek je haaknaald door het haakwerk, daar waar je wil beginnen met het kruis. Maak met het gele garen gewoon een opzetlus, en pak deze lus van achter het haakwerk op met je haaknaald. Haal de lus door het haakwerk. Steek je haaknaald een stukje verder op weer in het haakwerk, sla de draad om en haal een lus omhoog door het haakwerk en haal deze ook meteen door de lus op je haaknaald (dit is een halve vaste steek). Maak zo de twee lijnen van het kruis op de mijter. Gebruik een wat kleinere haaknaald voor een wat fijner effect (ik heb een 2 mm haaknaald gebruikt).

Leg vervolgens de twee helften van de mijter op elkaar en bevestig de twee zijkanten aan elkaar door middel van vaste steken in geel garen. Maak op de punt van de mijter eventueel wat extra steken om het gele randje daar mooi vol te maken. Zet de mijter nog niet vast op het hoofd, eerst moet de baard nog gemaakt. worden.

BAARD
Met wit pluizig garen, haak je het eerste deel van het patroon van de mijter. Doe dit tot de baard op de juiste gewenste grootte is. Knip de draad nog niet af, maar haak een ketting van lossen. Deze ketting moet zo lang zijn, dat deze van de baard omhoog, om de ogen en weer naar beneden naar de baard kan gaan. Zo worden als het ware meteen wenkbrauwen gevormd. Hecht dan af. Zet de baard en de ketting van lossen op de juiste plek op het hoofd vast met naald en draad. 

Laat de ketting van lossen voor de mijter zitten, zodat er aan de voorkant wat haar onder de mijter uit lijkt te komen. Zet de mijter vervolgens op het hoofd en zet eventueel vast met wat steekjes. 

Ik heb de baard gehaakt met wit pluizig garen. Heb je dit niet, zou je ook gewoon wit garen kunnen gebruiken, of misschien kun je met watten iets knutselen. Het garen dat ik heb gebruikt is wel enórm pluizig, ik heb het zelfs nog wat bijgeknipt. Nu is het nog een vrij harige baard, maar ik vind het zelf wel grappig zo.

STOLA
Haak 31 l
1 v in elke v (30 v)
Afhechten

Haak de stola niet te vast. Drapeer de stola om de nek van de Sint, onder zijn baard door. Zet eventueel vast met een steekje of een knoopje. 

TABBERD
Haak 16 l
TOER 1: 1 v in elke v (15 v) 
TOER 2: 1 l, 1 v in volgende v, 2 v in volgende v, 1v in volgende 11 v, 2 v in volgende v,
             1 v in laatste v (17 v)
TOER 3: 1 l, 1 v in elke v, (17 v) 
TOER 4: 1 l, 1 v in volgende v, 2 v in volgende v, 1v in volgende 13, 2 v in volgende v,
             1 v in volgende v (19 v) 
TOER 5: 1 l, 1 v in volgende 19 v (19 v)
TOER 6: 1 l, 1 v in volgende v, 2 v in volgende v, 1 v in volgende 15 v, 2 v in volgende v,
             1 v in laatste v (21 v)
TOER 7: 1 l, 1 v in elke v (21 v)
TOER 8: 1 l, 1 v in volgende v, 2 v in volgende v, 1 v in volgende 17, 2 v in volgende v,
             1 v in laatste v (23 v)
TOER 9 – 10: 1 l, 1 v in elke v (23 v)
TOER 11: 1 l, 1v in volgende v, 2 v in volgende v, 1 v in volgende 19 v, 2v in volgende v,
               1 v in laatste v (25 v)
TOER 12: 1 l, 1v in elke v (25 v)
Afhechten

Haak met geel garen één toer rondom de zijkanten en de onderkant van de tabberd, door middel van halve vasten: 1 hv in elke steek, op de hoeken 1 of 2 extra. Haak ze niet te vast, het is een vrij vaste steek. 

Knoop aan de bovenste hoeken van de tabberd draadjes door het haakwerk en knoop daarmee de tabberd om de nek van de Sint. 

ARMEN (2x)
Met huidskleur:
Haak een magische ring.
TOER 1: Haak 1 hv en 6 v in de ring. Sluit de ring. 
TOER 2 – 3: 1 v in elke v
Wissel van kleur.

Met wit:
TOER 4 – 8: 1 v in elke v 
Eindig met een hv en laat er een lange draad aanzitten en naai daarmee de arm aan het lijf.

Maak met een naald en paars garen een paarse rand op de scheiding van het huidskleurige en witte garen. 

STAF
Buig een stuk ijzerdraad in de vorm van een staf. Steek de ijzerdraad door één van de handen van de Sint heen. Buig het ijzerdraad dan weer een beetje recht, zodat je er makkelijk garen omheen kan wikkelen. Later, als het garen eromheen zit, kun je de staf weer in de juiste vorm buigen. Begin dan met het omwikkelen van de ijzerdraad met geel garen. Het begin en einde is lastig, omdat het garen daar vastgezet moet worden. Dit kan door middel van lijm. Je kunt ook een knoopje in het garen maken waar je het uiteinde van de ijzerdraad doorheen steekt om vervolgens het uiteinde van het ijzerdraad strak om het knoopje heen te buigen. Begin met het omwikkelen van de bovenkant van de staf. Als je aankomt bij de plek waar de staf in de hand steekt, steek je het garen met een naald door de hand heen, op de plek waar de staf ook door de hand gaat. Wikkel dan onder de hand weer verder, totdat de ijzerdraad niet meer zichtbaar is. Buig de staf dan weer in de goede vorm.  

En klaar is Klaas! 


Klaar om schoenen te vullen! Als niemand kijkt natuurlijk!

Heel veel haakplezier en ik ben heel benieuwd naar reacties (of zelfs foto's)!

PS: Dit patroon is gratis en mag door iedereen gehaakt worden ;-) maar zonder toestemming mag dit patroon niet worden verspreid of voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Linken met bron mag natuurlijk altijd.

19 opmerkingen:

 1. Ik heb je blog gevonden dankzij Freubelweb en ik ga je volgen.
  Wat een prachtige Sint heb je gemaakt! Knap werk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoe prachtig! ben hier ook via freubelweb terecht gekomen! 'k zal direct eens op die volgersknop drukken sè!
  zin om eens op mijn blogje te komen piepen? (ps. ik geef nog iets weg, meedoen kan tot 6dec.)
  liefs
  Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig!
  Dank je wel voor het patroon!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjulliewel voor de leuke reacties! Fijne Sinterklaasavond allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Knap, hij is superleuk geworden, en die laatste foto........big smile hier!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt hoor! Ga het ook proberen.....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geweldig gedaan en heel erg bedankt voor het patroon

  BeantwoordenVerwijderen
 8. dankjewel, net klaar en erg mooi geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Op de kast in mijn klas staat een prachtige Sinterklaas te pronken. Dank je wel voor het delen van je patroon! Komt Zwarte Piet volgend jaar? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb hem vorig jaar al gehaakt voor mijn zus, ik ga hem nog een keer maken voor mijn zoon. Maar ook mijn vraag is, komt er een zwarte piet? Want eerlijk, zo mooi als dit patroon ben ik er nog niet eentje tegen gekomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Super leuk! Ik heb hem gemaakt, en ook dit patroon als basis gebruikt voor een zwarte pietje.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dankjewel, hij is superleuk! & staat hier al klaar om schoentjes te vullen! Liefs, Ant

  BeantwoordenVerwijderen

Over mij

Mijn foto
Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik over mijn favo dingen; breien, haken en andere kneuterige knutseldingen.

Volgers

Mijn favoriete blogs

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Freubelweb

Freubelweb