maandag 13 augustus 2012

Tarn (T-Shirt Yarn)

Als je haakt, dan ken je vast Zpagetti, of Ztringz, of StrengelS, of één van de andere varianten. Ik bedoel dus dat dikke textielgaren van stretchmaterialen, waar je van die leuke tassen en poefs van kunt maken. Ik heb er nog nooit mee gehaakt, maar dat gaat niet lang meer duren, want ik heb zojuist mijn eigen textielgaren gemaakt! Ik kwam op internet een tutorial tegen over hoe je dit zelf kunt maken van oude T-shirts. Nou hou ik van DIY (oftewel DHZ, oftewel Doe Het Zelf) en recyclen, dus dook ik meteen in m'n kast om te kijken waar ik m'n schaar in zou kunnen zetten. Helaas pas opgeruimd! Maar omdat ik moeilijk kon wachten tot ik een shirtje niet meer zou dragen en dat om zou kunnen zetten in garen, besloot ik een hoeslaken te gaan slopen. Dat zou me ook lekker veel garen opleveren! Er waren genoeg tutorials te vinden over het omzetten van een T-shirt in tarn, maar geen één over hoeslakens. Repen knippen is natuurlijk niet zo moeilijk, maar het is wel 100x fijner als je er één lange draad van kan maken, in plaats van allemaal losse reepjes aan elkaar maken. En daar zijn trucjes voor! Ik vond uiteindelijk her en der toch wat tips over het verknippen van een gewoon laken i.p.v. een hoeslaken, maar dat was wel bruikbaar. Dus hoppa, aan de slag!

Omdat ik een hoeslaken heb gebruikt, heb ik eerst de rand met elastiek verwijderd en vervolgens de gestikte hoeken los gehaald. Je zou deze naad er ook af kunnen knippen.Door de gestikte hoeken van een hoeslaken verlies je in de hoeken een stukje. Op de foto hierboven zie je de lap uitgespreid op een bank liggen. Het witte pijltje en de witte lijnen geven aan dat je in de hoek een stuk mist. Je zou een rand van het hoeslaken af kunnen knippen om het geheel tot een rechte lap te maken, maar ik wilde graag alle stof gebruiken, dus ik heb het zo gelaten.

En dan kun je echt beginnen met het knippen van het garen. Als je een gewoon, recht laken gebruikt kun je vanaf dit punt beginnen.

Stap 1: Vouw het laken één keer dubbel


Stap 2: Je gaat nu over de breedte het laken in repen knippen, zoals aangegeven door de witte strepen op het plaatje hieronder. Je knipt over de vouw heen, maar knipt niet helemaal door tot de andere kant. Je stopt op een paar centimeter van de rand. 


Het kan wat lastig knippen zijn, omdat de stof op wil rollen. Zorg daarom dat je de lap op een grote tafel hebt liggen en vraag eventueel hulp van iemand om de lap vast te houden. 


Stap 3:  Als je de hele lap zo in repen hebt geknipt, vouw je de lap open en dan zou het er zo uit moeten zien als op het plaatje hieronder. De witte lijnen vormen de geknipte repen, die dus niet helemaal tot de rand lopen! Ze zitten dus nog vast.Stap 4: Terwijl het laken nog steeds opengevouwen is, ga je de repen losknippen. Dit doe je om en om aan de ene kant, en aan de andere kant knip je precies tegenovergesteld om en om de repen door. De gele stippellijntjes op het plaatje hieronder geven aan waar je moet knippen.


Stap 5: Je hebt nu één lange draad gemaakt. Als de draad nog niet vanzelf is opgerold, kun je er een beetje aan trekken zodat het dat wel doet. De laatste stap is dan om het op te rollen tot een mooie bol garen!


De overgangen tussen de stroken zijn niet helemaal gelijk. Je kunt geloof ik het doorknippen van de stroken bij stap 4 een beetje schuin doen, zodat de overgang wat mooier wordt. Dat probeer ik een volgende keer ook. Ik heb het nu achteraf wat bij geknipt. Ik geef toe, het was even wat knipwerk, maar het levert wel een mooie bol textielgaren op!  


Van een eenpersoons hoeslaken heb ik een bol van zo'n 400 gram verkregen. Ik heb er even een telefoon bijgelegd om een beetje een indicatie te geven van de grootte van de bol. Daar krijg je toch haakzin van of niet!? Ik ben nog een beetje aan het twijfelen wat ik er van ga maken...

2 opmerkingen:

  1. welke maat haaknaald gebruik je hiervoor en hoe dik wordt zoiets? Ik heb nog een paar leuke lakens liggen die ik niet meer gebruik ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Over mij

Mijn foto
Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik over mijn favo dingen; breien, haken en andere kneuterige knutseldingen.

Volgers

Mijn favoriete blogs

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Freubelweb

Freubelweb